Манифестација „Чучкови књижевни сусрети“ одржава се од 2009. године и  носи  име  истакнутог књижевника и публицисте Бранка Чучка, промовише значајна имена и догађаје наше књижевности, културе и историје.
Смисао ове манифестације је и повезивање Хан Пијеска са другим културним установама из Бих и региона, кроз својеврсни културни и пјеснички дијалог.    У оквиру манифестације „Чучкови књижевни сусрети“  установили смо књижевну награду „Чучкова књига“, расписујемо конкурс за најбољу прву књигу објављену у периоду између двије манифестације, у свим литерарним “гранама” у којима се огледао Бранко Чучак. Да би се анимирала јавност и приближила поезија и књижевно стваралаштво и онима којима није блиска, настојимо да промовишемо ауторе различитих поетских гласова и приступа поезији и књижевном дјелу.  Основни програм пратe и други програми културног и забавног и карактера.     Реализација ове манифестације је  сваке године у прољеће. Покровитељ « Чучкови књижевни сусрети»  је Министарство просвјете и културе РС и  Скупштина општине Хан Пијесак . Организатор  ЈУ Народна библиотека «Бранко Чучак»  Хан Пијесак.  За реализацију манифестације непосредно је  задужен организациони одбор, састављен од зналаца и представника институција културе. Програм за наредну годину сачињава  се до краја децембра сваке године.   Циљеви манифестације: Промовисање културе читања и писања, Повезивање Хан Пијеска са другим културним институцијама у земљи и иностранству кроз културни и пјеснички  дијалог. Указује се на дјелотворну везу поезије, прозе и књижевности. Анимирање јавности и приближавање поезије и књижевности грађанима, Промовисање аутора различитих поетских гласова и приступа поезији,Подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрета, Значај регионалне сарадње у функцији даљег културног развоја, Подршка развоју културног идентитета општине, књижевна манифестација као цјењен начин повезивања људи, појединаца, организација, држава и народа.

Чучково вече 2016. године

На осмим Чучковим књижевним сусретима централну бесједу говорио је  Желидраг Никчевић, књижевник и  књижевни критичар а слово о Чучку рекао је  пјесник и уредник издавачке куће Октоих из Подгорице, Радомир Уљаревић.
Пјесникиња  Бранка Касаловић  у име  жирија за додјелу награде „Чучкова књига“ саопштила је Одлуку  жирија о лауреату, потом је уследио најсвечанији дио програма.
Начелник општине, господин Љубивоје Шупић у име општине Хан Пијесак, покровитеља манифестације, уручио је добитнику новчани износ награде  а госпођа Озренка Ђурић Радуловић, директорица библиотеке предала је повељу и плакету „Чучкова књига“ Милу Лисици уз честитку:
„Вјерујем да је награда дошла у праве руке, желим да ваше име још дуго свијетли на  пјесничком небу, да стварате са надахнућем. Желим да ова манифестација и награда живе дуго и  постану традиција српског литерарног стваралаштва на овом простору. Честитам Вам у име Народне библиотеке, као и у своје лично име“.
На пјесничким сусретима  чули смо стихове: Бранке Касаловић, Александре Чворовић, Недељка Зеленовића, Радомира Уљаревића  и Аћима Тодоровића.
У музичком дијелу програма учествовале су  Јована Ђурић и  Наташа Бјелица  под вођством професорице музике Иване Церовић.
Цјеловечерњи програм водио је глумац Народног позоришта Бања Лука,  Жељко Еркић.

Монодрама „Ја имам таленат“ Рока Радише

Глумац Народног позоришта Републике Српске, Рок Радиша одиграо је представу „Ја имам таленат“, која је настала према његовом тексту и према његовој режији.
Монодрама говори о животу једног глумца, па се шири у генералну критику, прво позоришта, па онда и друштва. Публика је представу прихватила са одушевљењем.
За ову улогу Рок Радиша је добио награду „Цар Константин“, на међународном фестивалу „Урбан фест“ у Нишу.

Промоција књиге "Све сабране пјесме" Бранка Брђанина Бајовића

Уредник и приређивач "Дјела Бранка Чучка", професор Бранко Брђанин Бајовић је ове године, у склопу "Чучковог поднева", одржао промоцију своје књиге "Све сабране пјесме".

Током промоције Брђанин је рекао да књига садржи комплетне збирке поезије-хронолошки, по времену објављивања, од 1993. до 2002. године - циклус Доскочице (уз пјесму Војевање и погибија Бранка Самоуковића, објављена у прозној књизи Рабош) и пјесма из романа Сарајево, Sarajevo,без наслова.

Издавачку кућу Штампар Макарије из Београда представили су  књижевници, уредници, Радомир Уљаревић и Желидраг Никчевић.

 

Промоција књиге "Стрелци из магле" Николе Теофиловића

У склопу "Чучковог поднева" одржана и промоција књиге Николе Теофиловића, књижевника из Крагујевца, који је добитник награде "Чучкова књига" 2012. године за збирку приповјетки "Јесте ли читали Заратустру у оригиналу".
О књизи Николе Теофиловића говорили су књижевници,  проф. др Бранко Брђанин и  Слободан Јовић.
„Теофиловић укида објективно схватање стварности, потпуно вјеран Берђајеву и његовој персоналистичкој филозофији: објективно схватање свијета није могуће, могуће је само разумјети стварност личне исповијести“, рекао је Брђанин.

„Чучково подне“, представљање књиге "Драме, Колумне II" Бранко Чучак.

У склопу осмих "Чучкових књижевних сусрета", другог дана у читаноци народне библиотеке одржано је чучково поподне на којем је представљена књига Бранка Чучка "Драме, колумне II", четврта у низу Дјела Бранка Чучка. Присутнима су се у препуној сали читаонице народне библиотеке обратили директор Озрена Ђурић - Радуловић, те Бранко Брђанин Бајовић као уредник и приређивач представивши "Драме, Колумне II".

„... ево пред нама свих драмских текстова Бранка Чучка до којих смо могли доћи ( уз напомену да се из биографско- библиографских биљешки и серијала записа Тако сваки дан, објављених у сарајевском  Животу, може закључити како је било још текстова, а и још више „драма“ нашег Писца), наведених и са насловима и са – за Чучка нимало неважно- поднасловима:

ЈЕДНА У МАЈКЕ (Црна комедија);  ГЕНЕРАЛНА ПРОБА СМАКА СВИЈЕТА (Драма новинарске патке);  МЕРКАЛИЈЕ БЈЕЖИ ИЗ ЗЕМЉОТРЕСА (оперета); ЦРНА МРЉА БРЗОГ ЗА САРАЈЕВО ( Текст за позориште ); ПЕЧЕНЕ СУ КОКОШИ СПАДАЛЕ СА НЕБА ( Драма логореичне булимије); те  - коначно- и текст радио- драме НОЋ КАД (ЈЕ) ШТУЦА(ЛА) БАБА АНА.

Мислим како ће овим томом у Дјелима не само бити освијетљена укупност свих рукавица литерарних настојања Бранка Чучка, но да ће се он достојно и достојанствено представити као „тотални писац“ ( што ће- овдје у наставку објављене – Колумне II  само додатно потврдити)!...“, између осталог је истакао уредник Бранко Брђанин Бајовић. 

"Чаробна ружа", први дан "Чучкових књижевних сусрета"

Првог дана "Чучкових књижевних сусрета, 25.03.2016. године, у сали Центра за културу и спорт "Поглед" Хан Пијесак одржано је дружење са дјецом пјесникиње Александре Чворовић
 под насловом "Чаробна 
ружа". Већ традиционално први дан "Чучкових књижевних сусрета" намјењен је најмлађој пубилици. Више од стотину малишана из Основне школе "Милан Илић-Чича Шумадијски" Хан Пијесак је уживало у бајкама и стиховима. Ученици основне школе су и сами допринијели љепоти програма изводећи плесне тачке. Поред дружења са најмлађима, пјесникиња Александра Чворовић, учестовала је и на централној манифестацији "Чучкових књижевних сусрета" говорећи своје стихове.

Програм осмих "Чучкових књижевних сусрета"

Чучкови књижевни сусрети

 2526. 3. 2016.

Програм

Петак, 25. 3. 2016.

10:00 сати

Кино сала

Представљање књиге за дјецу

Чаробна ружа

Гост књижевница  Александра Чворовић 

Субота, 26. 3. 2016.

10:00 сати

Окупљање учесника манифестације у Народној библиотеци

11:00 сати

Полагање цвијећа на гроб Бранка Чучка

Опширније: Програм осмих "Чучкових књижевних сусрета"